Tuesday, May 15, 2012

DP berwarna coklat..


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ/Salam sejahtera


Pembuka bicara macam bese la.. haha~ Semalam apa yang ee nampak di facebook ramai member2 ee tukar defaul picture (DP) mereka kepada gambar orang yang memakai baju berwarna coklat dan mempunya logo di sebelah kanan...


korang tau ke kenapa diorg dok sibuk2 tukar DP bagai tue ? diorg tukar DP tue untuk menunjukkan tandan sokongan diorg kepada protes mogok lapar daripada banduan palestine yang di penjarakan... Pekara ini terjadi akibat daripada banduan banduan palestine yang berada dalam penjara tidak diberikan hak mereka sebagai banduan... Antara tuntutan dan kehendak mereka ialah :


1 ) Memenuhi hak mereka sebagai tawanan perang.. sebab tawanan perang pon mempunyai hak hak mereka sendiri... 
2 ) Diberikan hak untuk di ziarahi.. kejam kan ? diorg tak kasi banduan banduan nie di ziarah.. huhu~ kenapa diorg buat mcm tue ? takot kezaliman diorg terbongkar ke ? 
3 ) Hak berpendidikan.. yang nie ee tak berapa pasti sgt apa yang dimaksudkan dengan hak berpendidikan...


kalau korg nak tau la... banduan ke apa ke.. masing2 mempunyai hak mereka.. so mereka nie menuntut hak hak mereka yang sepatutnya... diceritakan lagi bahawa mereka menutup segala komunikasi serta untuk melihat banduan banduan ini... pada ee benda nie boleh di kategorikan sebagai satu kekejaman daripada israel.. huhu~

jumlah tahanan banduan palestine semakin hari semakin bertambah... dan banduan yang mengikuti kempen mogok lapar nie dikatakan melebihan 2000 banduan.. dan jumlah mereka mogok ini berbeza bagi setiap org... Apa yang boleh kita lakukan ? kita mampun menyebarkan... perang dengan media dan perang bersama doa.. itu yang kita mampu daripada malaysia ini...

nie ee nak share sikit antara picture2 yang dijadikan profile picture facebook diorg...








ini hanya yang ee terjumpa je.. yang tak jmpe org edit apa semua tue ada lagi banyak daripada nie... So meh la kita tukar DP kepada gambo2 diatas untuk tunjukkan tanda kita support diorg... Israel sangat melampau buat kekejam macam nie...
.
.
.
.
.
tak nak tukar DP tu lantak la.
ye. kami faham.
awak2 nak nampak awak2 tak conform pada benda2 macam ni.
ye. kami tak kisah.

kami tukar DP.
kami makan.
kami tak berlapar.
awak2 kata kami kecah saja lebih.
ye. kami faham.
awak2 panggil kami hipokrit.
ye. kami tak kisah.

tapi ye lah.
kami cuma nak list penuh dengan gambar2 default warna coklat lumpur ini--
supaya orang yang tak perasan akan perasan--
ramai juga umat islam yang tau apa terjadi.

jadi mereka takut.
mungkin.
sebab nampak makin ramai bersatu walau sekadar dari perspektif moral.
mungkin.

tapi--
lebih baik kami sebarkan ini dari awak2 itu hari beriya pasal kony.
menangis kesiankan budak2 bagai.
padahal benda itu suatu penipuan orang2 pandai.
lebih baik ini juga--
dari segala macam jenis occupy.

kalau awak2 boleh support segala macam perangai merapu--
dan kami tak kisah;
apa pasal bila kami aman macam ni--
awak2 bikin kecah?

apa--
kejap lagi page kami2 pulak awak nak demo ramai2?

pikir awak2 saja.
pikir aku-kena-rebel-baru-kool.
kamon la.

akai ada.
pakai.


- diambil daripada fynn jamal page -

No comments:

Post a Comment

-Ma StOrY-

Related Posts with Thumbnails